torstai 24. syyskuuta 2009

METSÄNHOITO

Metsänhoito on tärkeää! Suomessa istutetaan vuosittain noin 10 000 hehtaaria taimia ja metsänhoitotöiden alue on noin 30 000 hehtaaria.

Metsänuudistus
Uuden puuston perustamisessa käytetään luontaista uudistamista sekä kylvöä ja istuttamista!

Nuoren metsän kasvatus
Nuoren metsän kasvatuksessa keskeisin hoitotoimenpide on taimikonhoito, jolla ohjataan puulajisuhteita haluttuun suuntaan. Tavoitteena on ylläpitää havupuutaimikossa myös 10–30 prosentin lehtipuukantaa.

Harvennushakkuut
Harvennushakkuilla nopeutetaan puiden järjestäytymistä ja järjestetään puiden puulajeja. Harvennushakkuut on tehtävä oikeaan aikaan, jotta metsäntuotto pysyy mahdollisimman korkeana. Ajan myötä puun latvukset sulkeutuvat ja paksuus kasvu hidastuu!

Metsäojitus
Metsän ojitus voidaan tehdä uudis- tai kunnostusojituksena turvemaalla kasvavan puuston kasvun parantamiseksi. Nykyisin tehdään lähinnä kunnostusojitusta, jossa ojitusalueen ojia perataan niiden kuivatuskyvyn ylläpitämiseksi.

Uudistushakkuut
Uudistushakkuut rajataan maaston pinnanolojen mukaan maisemaan sopivaksi!

Hakkuut erityiskohteilla
Jos hakkuun kohteella on metsän monimuotoisuuden säilyttämisen, maiseman tai metsän monikäytön kannalta erityistä merkitystä, hakkuu voidaan tehdä kohteen erityisluonteen edellyttämällä tavalla. Erityishakkuita ovat säästöpuuhakkuut, poimintahakkuut ja pienaukkohakkuut.

Maanmuokkaus ja muu maanpinnan käsittely
Maanmuokkauksella ja maan pinnnan muilla käsittelyillä parannetaan maan lämpö- ja vesiolosuhteita, ilmavuuta ja ravinneolosuhteita. Maanmuokkaus tehdään yleensä koneellisesti.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4nhoito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti